7 parasta tekosyytä lukematta jättämiselle ja helppoja korjauksia jokaiselle (2023)

National Endowment for the Arts -järjestön tekemät tutkimukset osoittavat, että amerikkalaiset eivät yleensä lue paljonkirjallisuus. Kysymys kuuluu: "Miksi ei?" Ihmiset antavat monia tekosyitä syiksi, miksi he eivät ole valinneet hyvää kirjaa kuukausiin – tai jopa vuosiin. Onneksi jokaiselle niistä löytyy usein ratkaisu.

Anteeksi #1: Minulla ei ole aikaa

Ajattele, että sinulla ei vain ole aikaa poimiaklassikko? Ota kirja mukaasi kaikkialle ja sen sijaan, että noutaisit kännykkäsi, avaa kirja tai sähköinen lukulaite. Voit lukea seisten jonossa, odotushuoneissa tai junamatkan aikana. Jos pidemmät teokset vaikuttavat ylivoimaisilta, aloita novelleista tai runoista. Kyse on mielesi ruokkimisesta – vaikka se olisi vain yksi pala kerrallaan.

Anteeksi 2: Kirjat ovat kalliita

Vaikka voi olla totta, että kirjojen omistamista pidettiin aikoinaan ylellisyytenä, nykyään on olemassa lukuisia lähteitä edulliselle kirjallisuudelle. Internet on avannut lukijoille aivan uuden areenan. Kirjallisuutta, sekä vanhaa että uutta, on saatavilla osoitteessakädessä pidettävää laitettasiilmaiseksi tai syvästi alennettuun hintaan.

Tietysti paikallinen julkinen kirjasto on perinteikkäin tapa saada käsiksi lähes kaikentyyppisiä kirjoja vähällä tai ilmaiseksi. Voit valita ja valita ilman, että sinun tarvitsee ostaa. Kirjoja voi lainata ja lukea kotona tai paikan päällä, ja viivästyskuluja tai vahingonkorvauksia lukuun ottamatta se on yleensä ilmaista.

Paikallisen kivijalkakirjakaupan alennusosasto on toinen paikka löytää kohtuuhintaisia ​​kirjoja. Jotkut paikat eivät välitä, jos luet istuessasi kaupassa jollakin niiden mukavista tuoleista. Toinen hyvä resurssi edullisille kirjoille on paikallinen käytetty kirjakauppa. Ostat kirjoja halvemmalla käytettynä kuin uusia, ja voit myös vaihtaa kirjoja, jotka olet jo lukenut – tai kirjoilla, joista tiedät, ettet tule koskaan lukemaan. Joissakin suurimmissa halpakaupan ketjuissa on kirjaosastoja, jotka myyvät loput kirjat halvalla. (Jäljellä olevat kirjat ovat uusia kirjoja. Ne ovat vain ylimääräisiä kopioita, jotka jäävät yli, kun kustantaja tilaa liian monta painosmäärää.)

Anteeksi #3: En tiedä mitä lukea

Paras tapa oppia lukemaan on lukea kaikkea, mitä saat käsiisi. Opit vähitellen, mitä genrejä pidät lukemisesta, ja alat luoda yhteyksiä kirjojen välillä sekä ymmärtää, kuinka kirjat voivat liittyä omaan elämääsi. Jos et tiedä mistä aloittaa tai huomaat olevasi jumissa ideoiden varrella, etsi joku, joka nauttiikirjojen lukeminenja kysy suosituksia. Samoin kirjastonhoitajat, kirjakauppiaat ja opettajat voivat auttaa ohjaamaan sinua oikeaan suuntaan.

Anteeksi 4: Lukeminen pitää minut hereillä öisin

Ihmiset, jotka rakastavat lukemista, ovat usein niin syventyneet kirjaan, että he valvovat käytännössä koko yön. Vaikka se ei olekaan maailman pahin asia, eikä myöskään nukahtaminen lukemisen aikana, se voi tehdä aamusta sumuisen – ja aika outoja unia. Yritä ajoittaa lukeminen muihin aikoihin kuin nukkumaanmenoon. Lue lounaalla tai tunnin ajan herääsi. Tai jos aiot lukea koko yön, varmista, että rajoitat sen niihin iltoihin, jolloin aiot olla poissa töistä seuraavana päivänä.

Anteeksi #5: Enkö voi vain katsoa elokuvaa?

Kyllä ja ei. Voit katsoa elokuvan sen sijaan, että lukisit sen kirjan, johon se perustuu, mutta usein niillä on hyvin vähän yhteistä. Esimerkki: "Ozin velho." Melkein kaikki ovat nähneet vuoden 1939 klassisen musikaalin, jossa Judy Garland näyttelee Dorothya, mutta se on kaukana alkuperäisestä sarjasta.L. Frank Baum kirjatjohon se perustuu. (Vihje: juonen tärkeimmät elementit ja tärkeät hahmot eivät koskaan päässeet valkokankaalle.) Tämä ei tarkoita sitä, että elokuva ei olisi muuta kuin upea, mutta kuten joku Emerald Cityssä niin osuvasti huomautti: "Se on hevonen. eri väriä."

On olemassa lukemattomia klassikoita, joista on tehty elokuvia, mukaan lukienJane Austenin"Ylpeys ja ennakkoluulo,"Sir Arthur Conan Doyle"Sherlock Holmes,"Mark Twainin"Huckleberry Finnin seikkailut,"Jack Londonin"Erämaan kutsu", Lewis Carrollin "Alice'sSeikkailut Ihmemaassa,"Agatha Christie"Murder on the Orient Express" ja J.R.R. Tolkienin"Hobitti" ja "Taru sormusten herrasta" -trilogia – puhumattakaan siitä "velhosta" lapsesta, jonka lapsen hedelmällinen mieli toi sinulle.J.K. Rowling, Harry Potter. Mene eteenpäin ja katso TV-sarjaa tai elokuvaversiota, mutta jos haluat tietää todellisen tarinan, luekirja, johon elokuva perustuu– ennen kuin katsot sen.

Anteeksi #6: Lukeminen on liian vaikeaa

Lukeminen ei ole aina helppoa, mutta sen ei tarvitse olla vaikeaa. Yritä olla pelkäämättä. Ihmiset lukevat kirjoja monista syistä, mutta sinun ei tarvitse tuntea, että se on akateeminen kokemus, jos et halua sen olevan. Viihde on yksi parhaista syistä lukea. Voit ottaa kirjan käteesi ja kokea unohtumattoman kokemuksen: nauraa, itkeä tai istua istuimen reunalla.

Kirjan – edes klassikon – ei tarvitse olla vaikea ollakseen hyvää luettavaa. Vaikka saatat huomata, että kieli kirjoissa, kuten "Robinson Crusoe" ja "Gulliverin matkat"on vähän vaikea pukea päätänne, koska ne on kirjoitettu niin kauan sitten, useimmilla lukijoilla ei ole ongelmia"Aarre saari." On totta, että monet kuuluisat kirjailijat kirjoittivat kirjoja, joita on vaikea saada läpi ihmisille, jotka eivät ole opiskelleet kirjallisuutta, mutta monet heistä kirjoittivat myös asioita, jotka ovat paljon helpommin saatavilla. Esimerkiksi jos haluat lukea jotainJohn Steinbeckmutta ajattele"Vihan hedelmät" on hieman poissa liigastasi, aloita sen sijaan esimerkiksi "Cannery Row" tai "Travels With Charley: In Search of America".

Ian Flemingin James Bond ei ole kovaa luettavaa, mutta tiesitkö, että Fleming on kirjoittanut myös klassisen lastenkirjan "Chitty Chitty Bang Bang"? (Mikä onei mitäänkuten elokuva!) Itse asiassa monet nuorelle yleisölle kirjoitetut kirjat ovat hyviä paikkoja aloittaa lukukokemus. C.S. Lewisin"Narnian kronikat"A.A. Milnen"Nalle PuhRoald Dahlin "Charlie ja suklaatehdas" ja "James and the Giant Peach" ovat kirjoja, joita rakastavat niin lapset kuin aikuisetkin.

”Minulla on intohimo opettaa lapsia tulemaan lukijoiksi, tuntemaan olonsa mukavaksi kirjan parissa, en pelästymään. Kirjojen ei pitäisi olla pelottavia, niiden tulee olla hauskoja, jännittäviä ja upeita; ja lukijaksi oppiminen antaa valtavan edun."
– Roald Dahl

Anteeksi #7: En vain koskaan päässyt tottumaan

Ei? Tee siitä sitten tapa. Harkitse kirjallisuuden lukemista säännöllisesti. Aloita muutamalla minuutilla päivässä ja sitoudu jatkamaan. Lukemiseen tottuminen ei vaadi paljon. Kun olet saanut hyvän alun, yritä lukea pidempiä aikoja tai useammin. Vaikka et nauttisi kirjojen lukemisesta itse,lukea tarinaa lapsellesivoi olla erittäin palkitsevaa. Annat heille suuren lahjan, joka valmistaa heidät kouluun, elämään, ja se voi myös toimia tärkeänä yhdistämiskokemuksena, jonka he todennäköisesti muistavat koko loppuelämänsä.

Tarvitsetko lisää syitä lukea? Voit tehdä lukemisesta sosiaalisen kokemuksen. Jaarunotailyhyt tarinaystävän kanssa. Liity aKirjakerho. Ryhmään kuuluminen kannustaa sinua jatkamaan lukemista, ja keskustelut voivat itse asiassa auttaa sinua ymmärtämään kirjallisuutta paremmin.

Ei todellakaan ole vaikeaa saada kirjoja ja kirjallisuutta osaksi elämääsi. Aloita jostain hallittavasta ja jatka eteenpäin. Jos et ole koskaan lukenut "Sotaa ja rauhaa" tai "Moby Dick", sekin on hyvä.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated: 14/08/2023

Views: 5947

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.