15 tärkeää työkalua piirtämiseen | Taiteellista (2023)

Luovuus

Susie Hodge ja Ian Sidaway

5. helmikuuta 2019 klo 17:27

Erika Wastrom

Maggie töissä, 2018

Gaa galleria

Taiteilijat Ian Sidaway ja Susie Hodge jakavat perustavanlaatuisia piirustustekniikoita ja harjoituksia uudessa kirjassaan,Piirtäminen: Kattava piirustuskurssi: asetelmat, maisemat, rakennukset, ihmiset ja muotokuvat. Alla jaamme otteen kirjan yleiskatsauksesta taidemateriaaleista ja työkaluista, joilla pääset alkuun ja kehität piirustuskäytäntöäsi.

Piirtämisen aloittamiseen tarvittavat materiaalit ovat yksinkertaisia: työkalu, jolla merkintä tehdään, ja paperiarkki, jolle se tehdään. Lyijykynät ja paperi ovat useimmille ihmisille lähtöaineita.

Kun kasvat taiteilijaksi, huomaat pian haluavasi kokeilla erilaisia ​​tekniikoita ja uusia materiaaleja. Monista teknologisista edistysaskeleista huolimatta taiteilijoiden materiaalit ovat muuttuneet vain vähän vuosisatojen aikana. Nykyään useimmat materiaalit ovat helpompia käyttää ja saatavilla on laajempi valikoima pigmenttejä, mutta käytännössä tapamme käyttää niitä pysyy käytännössä ennallaan.

Onneksi useimmat piirustusmateriaalit ovat suhteellisen halpoja ja pystyvät tuottamaan monia piirustuksia ennen kuin ne on vaihdettava. Turhien kulujen ja pettymysten välttämiseksi on suositeltavaa ostaa aluksi maltillisesti. Aloita välineellä, joka vetoaa sinuun, ja ota käyttöön muita vähitellen, kun tunnet tarvetta laajentaa valikoimaasi ja päivittää lähestymistapaasi.

Grafiittikynät

Grafiittikynät. © 2019 IMM Lifestyle Books. Fox Chapel Publishersin luvalla.

Mainos

Lyijykynä on tuttu kaikille, mutta sitä ei ole eikä koskaan tehty lyijystä, vaan grafiitista, hiilestä, joka sekoitetaan saveen ja leivotaan. Grafiittikynät on parasta teroittaa terävällä veitsellä kynänteroittimen sijaan. Ne luokitellaan kovasta (H) pehmeään (B). 9H on kovin, kun taas 9B on pehmein, ja F (hieno) ja HB ovat keskialueella. H-kynät (2H, 3H ja 4K; ne kovenevat asteittain) sopivat selkeiden, vaaleiden viivojen leikkaamiseen, mutta ne naarmuuntuvat paperin pintaan, joten B-kynät sopivat paremmin pehmeämpään, sävyiseen työhön.

Jokainen lyijykynälaatu tuottaa vain tietyn tummuuden sävyn, eikä mikään paine tee sävyä tummemmaksi. Jos tarvitset tummemman sävyn, sinun on vaihdettava pehmeämpään kynään. Pehmeät lyijykynät antavat suuremman sävyvalikoiman kuin kovat kynät, ja ne voidaan pyyhkiä pois jättämättä sisennystä, jos teet virheen. Tästä syystä useimmat piirustukset tehdään käyttämällä HB tai pehmeämpää kynää. Pyri käyttämään 2B- tai 3B-kynää aloittaaksesi piirtämisen ja vaihda pehmeämpään tai mustempaan kynään, kuten 6B tai 9B, saadaksesi syvempiä sävyjä.

Useimmat mekaaniset lyijykynät, jotka tunnetaan myös nimellä kytkin- tai työntökynät, ovat hyviä tarkkuustyöhön, mutta pehmeimpiä laatuja ei ole helppo löytää.

Pastellikynät

Värilliset ja pastellikynät. © 2019 IMM Lifestyle Books. Fox Chapel Publishersin luvalla.

Pastellikynät on valmistettu kovasta pastellinauhasta, joka on kiinnitetty puutynnyriin. Vältä niiden pudottamista, koska pehmeä pigmenttinauha katkeaa helposti. Nämä lyijykynät ovat kovempia kuin pehmeät pastellit ja näyttävät värikyniltä, ​​vaikka niissä onkin naarmuuntuneempi, kalkkisempi tuntu. Ne sopivat hyvin yksityiskohtaiseen linjatyöhön sekä varjostukseen, koska ne eivät ole vahamaisia ​​ja niitä voidaan sekoittaa hyvin.

Pastellikynällä tehty merkki ei ole pysyvä ja se on ruiskutettava kiinnitysaineella (katso lisää kiinnitysaineista alta). Näiden kynien kanssa on erittäin helppo työskennellä. Saatavilla on laaja valikoima vahvoja värejä. Ne sopivat täydellisesti valmiiden piirustusten lisäksi myös nopeisiin luonnoksiin ja ovat erityisen tehokkaita, kun niitä käytetään värilliselle paperille.

Värikynät

Värikynät valmistetaan samalla tavalla kuin grafiittikynät. Pigmentti sekoitetaan savitäyteaineen ja sideaineen kanssa. Lisätään vahaa toimimaan voiteluaineena ja auttamaan kynää liukumaan tasaisesti paperin päällä.

Näitä on saatavana useissa eri väreissä ja muodoissa, kuten vakiona, vesiliukoisina sekä paksu- ja ohutlyijyisinä, ja niiden laatu ja pehmeys vaihtelevat. Toisin kuin pastellikynät, värikyniä ei tarvitse ruiskuttaa kiinnitysaineella. Jotkut värikynät luovat teräviä, selkeitä viivoja, kun taas toiset ovat pehmeämpiä ja niitä voidaan sekoittaa helpommin. Värien kerrostaminen tuottaa erilaisia ​​sävyjä ja odottamattomia tuloksia voidaan saavuttaa käyttämällä samaa väriryhmää eri sarjoissa, joten kannattaa kokeilla löytääkseen paras järjestys jollekin sävylle.

Conté Tikut, väriliidut ja lyijykynät

Hiilitikkuja, taiteilijoiden kyniä ja carré-tikkuja. © 2019 IMM Lifestyle Books. Fox Chapel Publishersin luvalla.

Conté-tikut, värikynät ja lyijykynät ovat luonnollisia pigmenttejä, jotka on sidottu arabikumiin. Conté-tikut (tunnetaan myös nimellä carré-tikut) ja kovat liidut tai pastellit ovat ihanteellisia värillisten luonnosten tekemiseen. Suosituimpia värejä ovat maanläheiset sävyt – valkoinen, musta, harmaa, ruskea ja ruoste, kuten sanguine (punaruskea) ja seepia – mutta niitä on saatavana myös monissa muissa väreissä. Ne toimivat erityisen hyvin värilliselle paperille, ja niitä voidaan käyttää muiden kuivien piirustusmateriaalien kanssa. Vaikka lyijykynät sopivat paremmin linjatöihin, tikkuilla voidaan estää suurempia sävyalueita. Ne voidaan tahrata ja sekoittaa, mutta niitä ei ole helppo poistaa.

Laaja valikoima conté-kyniä on saatavilla perinteisissä väreissä musta, valkoinen, seepia, sanguine, terrakotta ja bistre (harmaanruskea). Taiteilijakynät muistuttavat perinteisiä grafiittikyniä, mutta niitä on saatavana myös suorakaiteen muotoisina. Joissakin lyijykynissä on vahapitoisuutta, joten niitä voidaan käyttää ilman kiinnitystä, mutta toiset kynät ovat kalkkimaisempia ja vaativat kiinnityssuojauksen.

Hiilitikkuja ja kyniä

Kuva: One Light Studio Shutterstockin kautta.

Nämä ovat pääosin hiiltynyttä puuta ja ovat yksi vanhimmista piirustusmateriaaleista. Hiiltetystä puusta (yleensä pajua, mutta myös pyökkiä ja viiniköynnöstä) valmistetut tikut luokitellaan pehmeiksi tai koviksi ja niitä on neljää paksuutta: ohut, keskipaksu, paksu ja erittäin paksu. (Erittäin paksut tikut tunnetaan myös "näkymämaalaajien hiilenä".) Ohuet tikut sopivat hyvin turkille, höyhenille ja muille hienoille yksityiskohdille, kun taas lohkohiili sopii hyvin suurille alueille.

Puristetusta hiilestä, joka tunnetaan myös nimellä Siperian puuhiili, valmistetaan lyijykynä joko puisilla tai rullatuilla paperitynnyreillä, ja se on puhtaampaa käyttää kuin perinteistä puuhiiltä. Se luokitellaan kovuuden ja tiheyden mukaan ja löytyy sekä pyöreistä että neliömäisistä profiileista. Ne tuottavat tummempia, terävämpiä viivoja, joita on vaikea tahrata tai sekoittaa.

Teroita kaikki hiili terävällä veitsellä tai hienolla hiekkapaperilla. Hiilepöly istuu hellävaraisesti tukipinnalla ja se on kiinnitettävä, jotta se ei tahraa.

Grafiittitikut

Grafiittitikut. © 2019 IMM Lifestyle Books. Fox Chapel Publishersin luvalla.

Grafiittitikut ovat suosittu vaihtoehto perinteisille kynille. Niistä puuttuu lyijykynissä oleva puukotelo, ja ne ovat periaatteessa paksumpi versio keskellä olevasta grafiittinauhasta tai kynästä. Saatavana luokissa HB, 3B, 6B ja 9B, niillä on useita etuja perinteiseen puukynään verrattuna. Tynnyrin muoto on pyöreä, ja jotkut merkit on päällystetty ohuella muovimaalilla, joka poistetaan tikun käytön aikana, mikä auttaa pitämään sormet puhtaina.

Tikun muoto tarkoittaa, että tikkua teroitettaessa paljastuu aina suuri alue grafiittia. Tämä mahdollistaa paitsi hienojen viivojen luomisen - joista voidaan tehdä erittäin paksuja viivoja muuttamalla kulmaa, jossa tikku koskettaa tukea - mutta myös laajoja tasaisen sävyn alueita. Kuten lyijykynät, ne sopivat luonnostelemiseen ja sekoittamiseen.

Lyhyempiä, paksumpia, kuusikulmainen tikkuja on saatavana myös samanlaisina laatuina, kuten myös pienempiä suorakaiteen muotoisia lohkoja. Molemmat tikkutyypit on parasta teroittaa lyijykynänteroittimella tai hienolla hiekkapaperilla. Tuloksena oleva jauhe voidaan hieroa piirustuksiin luodaksesi sävyalueita. Suurempia pölymääriä voi ostaa taideliikkeistä.

Perinteisten kynien tapaan löytyy myös kytkinmekanismilla toimivia tynnyreitä, jotka pitävät paksumpia, pehmeämpiä grafiittiliuskoja. Kun käytät erittäin pehmeitä, ohuita grafiittitikkuja, ole varovainen painaessasi kovaa, koska se napsahtaa helposti.

Valkoinen liitu

Tätä on saatavana kovana tikkuna yksityiskohtiin ja hienoihin jälkiin, tai pehmeänä pastellina, joka voidaan sekoittaa helpommin.

Kynät

Musteet, kastosiveltimet, kastokynät ja kynät. © 2019 IMM Lifestyle Books. Fox Chapel Publishersin luvalla.

Saatavilla on erittäin laaja valikoima kynävaihtoehtoja – niin paljon, että se saattaa tuntua hieman ylivoimaiselta. Teknisiä kyniä on kätevä käyttää nopeisiin luonnoksiin, mutta niiden kärjet tekevät muuttumattomia jälkiä. Täyte- tai patruunakynät, rullapallot, kuulakärkikynät, hienolinjaiset ja erikoistaidekynät toimitetaan laajalla valikoimalla kärkiä, ja niitä voidaan käyttää sekä nopeisiin luonnoksiin että tarkempiin piirustuksiin. Kuulakärkikynät voivat olla sileitä ja miellyttäviä käyttää, ja niitä on helppo piirtää. Kaikki kynät voivat luoda hienoja, sujuvia viivoja tasaisin ja hienovaraisin tuloksin.

Vaikka kynätyyppejä on niin monia, useimmissa niistä on sama haittapuoli – kynän viivan koko tai leveys on kiinteä. Näitä kyniä käytettäessä on tärkeää kokeilla, mikä on tai ei ole mahdollista. Kynät antavat olennaisesti lineaarisia merkkejä, ja sävy saavutetaan vain jollain tavalla viivoittamalla tai ristiin. Jotkut kynät kuitenkin käyttävät vesiliukoisia musteita, joiden avulla on mahdollista vetää sävy pois linjatyöstä veden avulla. Vesiliukoisia musteita käyttävät kynät ovat erityisen hyödyllisiä, koska alueita voidaan kostuttaa uudelleen linjatyön keventämiseksi ja sävyjen poistamiseksi.

Harjat ja kastokynät

Perinteinen työkalu musteen levittämiseen on sivellin. Musteen tai akvarellin pesujen levittämiseen ovat hyvälaatuiset soopelisiveltimet. Niihin mahtuu suuri määrä nestettä, ja jos niitä hoidetaan, ne säilyttävät pisteensä hyvin.

Kastokynät ovat kynäpidikkeita, joissa on vaihdettavat, taipuisat metallikärjet. Tietyt kärjet sopivat vain tiettyihin kynäpiippuihin, joten kokeile ennen ostamista. Saatat joskus huomata, että uusi kärki ei halua pitää mustetta, mutta hieromalla hieman sylkeä kärkeen voi ratkaista tämän. Terävät kärjet sopivat hyvin hahmon piirtämiseen, vaikka neliömäiset, taltatut ja pyöristetyt terät voivat tuottaa mielenkiintoisia tuloksia.

Vaihtoehtoja teräskärjelle ovat perinteinen sulkakynä, bambukynä ja ruokokynä. Hanhen höyhenistä valmistetut sulkakynät ovat ilo käyttää ja antavat ihanan sympaattisen ja ilmeikkään linjan (vaikka niitä on leikattava säännöllisesti uudelleen). Bambusta leikatut kynät vaihtelevat kooltaan ja paksuudeltaan; ne ovat kestäviä ja ihanteellisia tekstuuritöihin. Ruokokynät ovat samanlaisia, mutta leikattu kärki on hauras ja taipumus rikkoutua; ne on kuitenkin helppo leikata uudelleen terävällä veitsellä.

Muste

Piirustusmusteet, joita on saatavana useissa eri väreissä, ovat joko vedenpitäviä tai vesiliukoisia. Vesiliukoisia musteita ei ole yhtä laajasti saatavilla kuin vedenpitäviä musteita. Molempia musteita voidaan sekoittaa veteen sävyjen luomiseksi, mutta kun vedenkestävä muste kuivuu kiinteästi, vesiliukoinen muste voidaan kastella ja työstää uudelleen. Vesiliukoisten musteiden avulla taiteilija voi pehmentää linjatyötä.

Ehkä tunnetuin muste on Intian muste. Tämä musta muste on itse asiassa Kiinasta ja siitä tulee lämmin, syvä seepiaväri, kun se laimennetaan vedellä. Se on vedenpitävä ja kuivuu nopeasti.

Teroittimet

Käsityöveitsi, pyyhekumit, kannot ja teroittimet. © 2019 IMM Lifestyle Books. Fox Chapel Publishersin luvalla.

Teroittimia on monessa eri muodossa. Terävä askarteluveitsi soveltuu parhaiten puupiippuisten kynien, Conté-liitujen ja carré-tikkujen teroittamiseen. Niiden avulla voit teroittaa välineesi kärkeä tekemäsi työn tyypin mukaan – kuten pitkä, lyhyt tai kulmikas. Ne sopivat erinomaisesti myös pyyhekumien likaisten reunojen leikkaamiseen.

Lyijykynänteroittimet ovat siistijä ja sopivat parhaiten grafiittitikkuihin, mutta sinun on varmistettava, että terä on aina terävä ennen käyttöä. Hienot hiekkapaperilohkot ovat myös loistava vaihtoehto pitämään grafiittitikkujen kärjet hyvässä kunnossa.

Pyyhkimet ja kannot

Pyyhkimet ovat hyödyllisiä virheiden poistamiseen tai sekoittamiseen. Putty pyyhekumit, jotka tunnetaan myös nimellä vaivatut pyyhekumit, ovat pehmeitä ja muokattavia. Niitä voidaan muotoilla poistamaan tarkkoja alueita ja "nostamaan" kohokohtia raskaan sävyisillä alueilla. Kittipyyhkimien käytön haittana on, että ne likaantuvat nopeasti, kun niitä käytetään hiilen, pehmeän grafiitin tai carré-tikkujen kanssa.

Kovemmat muovi- tai vinyylikumit keräävät vähemmän pigmenttiä ja pysyvät puhtaampina. Niitä voidaan käyttää reunoillaan luomaan teräviä, leikattuja viivoja syväsävyisille alueille; vaihtoehtoisesti voit käyttää teräviä kulmia kuvioiden luomiseen ja tekstuurin kuvaamiseen. Ne poistavat myös pinttyneitä kynä- tai grafiittijälkiä ja pieniä virheitä. Kovia pyyhekumia käytettäessä on oltava varovainen, jotta tukipintaa ei rasita.

Hiilen, liitujen ja pastellikynien sekoittamiseen kannattaa ehkä käyttää paperikantoa, jota kutsutaan torchoniksi tai tortilloniksi. Tätä esinettä käytetään irtonaisen pigmentin käsittelemiseen ja sekoittamiseen, työntäen sitä paperin pintaan ja vahvistaen sitä. Kun kanto likaantuu, se voidaan puhdistaa hankaamalla sitä hienolla hiekkapaperilla.

Fiksatiivi

Kiinnitysaine on hartsi, joka on liuotettu värittömään alkoholiliuottimeen. Se estää lyijykynällä, puuhiilellä tai muilla pehmeäpigmenttisilla materiaaleilla tehtyjen piirustusten tahriintumisen. Piirustukseen ruiskutettuna alkoholiliuotin haihtuu ja jäljelle jää ohut hartsipinnoite, joka sitoo pigmenttipölyn alustaan. Kun pyyhekumi on korjattu, se ei voi muuttaa piirrosta. Kiinteän piirustuksen päälle on kuitenkin mahdollista työskennellä ja on yleinen käytäntö korjata piirustusta määräajoin sen tekemisen aikana. Kiinnitysaine on parasta levittää CFC-vapaalla aerosolilla valmistajan ohjeiden mukaan. Saatavilla on myös pulloja, joissa on käsikäyttöinen suihke ja suusumutin.

Paperit ja tuet

Paperi. © 2019 IMM Lifestyle Books. Fox Chapel Publishersin luvalla.

Tietyt paperit toimivat parhaiten tietyillä materiaaleilla, joten piirustusväline kannattaa sovittaa tukeen. Paperipintoja on kolme erillistä.

Karkea on, kuten nimestä voi päätellä, paperi, jossa on kuoppainen, erittäin teksturoitu pinta. Se sopii parhaiten rohkeampaan, ilmeikkääseen työhön, jossa käytetään hiiltä, ​​liituja, pastellikyniä ja pehmeää grafiittia.

Erittäin sileäpintaiset paperit tunnetaan "kuumapuristettuina" johtuen siitä, että kuivuva massalevy kuljetetaan valmistettaessa kuumaterästelojen läpi. Nämä paperit soveltuvat parhaiten kynä- ja mustetyöskentelyyn, piirustusten pesuun ja hienokynätöihin, eivätkä ne ole yhtä tyydyttäviä, kun niitä käytetään pehmeästi pigmentoitujen piirustustyökalujen, kuten hiilen ja liidun, kanssa. Tämä johtuu siitä, että pigmenttipöly tarvitsee teksturoidun pinnan tarttuakseen.

Keskipitkän pintakuvioiset paperit tunnetaan nimellä "kylmäpuristettu" tai "EI" (eli ei kuumapuristettu). Tämän ryhmän paperit toimivat hyvin useimpien piirustusmateriaalien kanssa ja ovat ehkä yleisimmin käytettyjä paperityyppejä.

Korkealaatuinen paperi, joka on yleensä merkitty "hapoton", neutraloidaan happamuuden estämiseksi, eikä se muutu ruskeaksi tai hauraaksi. Kasettipaperi (tavallinen piirustus) on paperityyppi, jota käytetään useimmiten piirtämiseen. Se voi olla valkoinen, kermanvärinen tai värillinen, ja sitä on saatavana eri painoina, kokoina ja laaduina. Akvarellipaperia on saatavana eri painoina ja se sopii kaikenlaiseen piirtämiseen.

Pastellipaperia on saatavana useissa eri sävyissä, ja siinä on "hammas" tai rakeinen, joka on suunniteltu vangitsemaan ja pitämään värin pienet hiukkaset. Paperin toinen puoli on yleensä kuvioitu, jolle useimmat ihmiset piirtävät, mutta voit halutessasi käyttää toista puolta. Pastellipaperia on kaksi painoa; paksumpi paperi kestää raskaampaa hankausta ja uudelleenkäsittelyä kuin kevyempi paperi.

Paperia voi ostaa irtonaisena, yksittäisenä arkkina tai luonnosvihkoina ja lehtiöinä. Yksittäisten arkkien avulla voit kokeilla useita eri papereita ja ne voidaan leikata tai revitä sopivaan kokoon. Kun piirrät rakennuksia paikan päällä, luonnosvihkon käyttö on kuitenkin korvaamatonta. Ne on valmistettu eri pinnoista, väreistä ja painoisista papereista, ja niitä on useita kokoja ja sidoksia sekä pysty- että vaakamuodoissa. Taskukokoisia kirjoja voi kuljettaa mukana minne tahansa, mutta ne voivat olla rajoittavia, kun käsittelet suurempia aiheita. Suuret luonnoskirjat ovat rasittavia pitää, mutta tarjoavat mukautuvaa tilaa, ja yhdelle sivulle on mahdollista tehdä useita tutkimuksia.

Piirustuslaudat ja maalaustelineet

Kuva: Syda Productions Shutterstockin kautta.

Jos käsittelet yksittäisiä paperiarkkeja, sinun on kiinnitettävä se piirustuspöydälle. Se saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta varmista, että taulu on tarpeeksi suuri paperillesi ja että sen pinta on sileä. Sen sijaan, että kiinnität paperin tauluun piirtopuikoilla, investoi muutamaan jousikuormitettuun kartonkipidikkeeseen. Voit ostaa tarkoitukseen tehdyn piirustuspöydän hyvästä taideliikkeestä tai käyttää vanerilevyä tai MDF-levyä (keskitiheyskuitulevy).

Jos käytät luonnoskirjoja tai tauluun kiinnitettyä paperia, maalaustelinettä ei tarvita. Jos kuitenkin huomaat työskenteleväsi paljon paikoissa, joissa on vaikea löytää paikkaa, jolle lauta lentää, saatat olla edullista investoida kannettavaan luonnostelutelineeseen. Telineitä on useita kokoja, joten valitse sellainen, jossa voit istua tai seistä mukavasti. Jotkut maalaustelineet taittuvat piirustuskoteloon. Tärkein näkökohta tässä on vakaus. Telineen on oltava riittävän vahva pitämään piirustuslautasi, mutta myös kestämään työskentelyn aikana käyttämäsi paineen ja painon. Käytännöllinen valinta on säädettävä pöytäteline tai kevyt maalausteline.

Susie Hodge

Susie Hodge on kirjoittanut yli 100 taidetta, taidehistoriaa ja taiteellisia tekniikoita käsittelevää kirjaa, mukaan lukien bestsellerit Miksi viisivuotias ei voinut tehdä sitä ja Kuinka selviytyä modernista taiteesta.

Ian Sidaway

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated: 12/11/2023

Views: 6177

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.